Premiär för Falköpingspendeln!

Den 4 september invigdes den nya Falköpingspendeln. Då anlände det första containertåget från Göteborgs Hamn till Falköping med varor för vidare transport till Julas stora centrallager i Skara. Den historiska händelsen firades med invigningstal och korvgrillning. Förutom kommunledningen fanns ett stort antal gäster på plats, bland annat från Schenker och Jula, för att ta emot den första containerpendeln från Göteborgs Hamn. – Falköpingspendeln är en stor framgång för Falköpings kommun och Skaraborg Logistic Center, säger Ulf Eriksson, kommunstyrelsens ordförande (C). Nu finns det möjlighet för fler företag i både närområdet och regionen att använda sig av den miljövänliga containerpendeln

 

 
 
.

Miljövinst och lägre transportkostnader


Först ut på Falköpingspendeln blev Julas containrar som anlände till invigningen strax efter klockan åtta på kvällen den 4 september. Företagsledningen för Jula i Skara gladdes åt att pendeln nu är igång.
– Vi räknar med att spara cirka 5 000 transporter på E20 varje år, tack vare Falköpingspendeln, konstaterar Joachim Frykberg, vd på Jula. Förutom mindre trafik och en betydande miljövinst innebär tågpendeln även lägre transportkostnader för Jula.

Direktexport till världens hamnar


På två timmar transporteras godset från Falköping till Göteborgs Hamn, den enda hamnen i Sverige med direktlinjer till Kina, Indien, Mellanöstern och USA.
– Inledningsvis blir det 44 stycken containrar fem dagar i veckan, men ambitionen är att inom kort dubbla kapaciteten, berättar Joakim Eriksson, Commercial Director på Schenkers Air & Ocean. Skaraborgsregionen är expansiv och har ett stort behov av effektiva transportlösningar, därför deltar Schenker i den här satsningen tillsammans med tågoperatören TM Rail.

 
 
 

Ny kombiterminal


Hanteringen av gods från Skaraborgsregionen kommer att öka och Skaraborg Logistic Center investerar därför i en ny, större kombiterminal. Den väntas vara klar i januari 2014.
— Med en ny kombiterminal, och med Julas volymer som bas, ger det stora möjligheter för andra företag i regionen att knyta an till Falköpingspendeln, säger Leif Bigsten, chef för infrastruktur och logistik i Falköpings kommun.

Läs mer om Skaraborg Logistic Centerlänk till annan webbplats
 

Kontakt


Leif Bigsten, chef för infrastruktur och logistik, Falköpings kommun
leif.bigsten@falkoping.se
0515-88 51 14, 0705-93 03 63
 
 
 
 
 
 
 

Aktuellt

Se alla nyheter

Skaraborg Logistic Center | Falköpings kommun, 52 181 Falköping | leif.bigsten@falkoping.se