Billy in på tågpendeln

(Artikel från Falköpings Tidning den 16 maj 2014 07:10) Ikea blir nästa kund på Falköpingspendeln. Det är bokhyllor som produceras på Gyllensvaans och ska exporteras utanför Europa som ska ta vägen via Falköping till Göteborgs hamn.
Schenker har säkrat en ny stor kund till den så kallade Julapendeln, eller Falköpingspendeln som den heter officiellt.
Med start 2 juni kommer Ikeas Billy-bokhyllor som produceras på Gyllensvaans i Kättilstorp och ska exporteras utanför Europa att ta vägen via Falköping.

Bättre balans

Ikea gör därmed gemensam sak med Swedish Match som också exporterar från Falköping, men samma volymer som Jula och Borga byggprofiler som transporterar från andra hållet är det inte.

– Vår ambition är naturligtvis att ta betalt för transporter i båda riktningarna. Det blir inte full balans i systemet nu, men det blir mer balanserat, säger Joakim Eriksson, försäljningschef på Schenkers sjö- och flygdivision.

Förutom Ikea har Schenker också skrivit avtal med ytterligare ett par mindre kunder som vill vara anonyma.

Joakim Eriksson förklarar att Schenker har lagt krut på att knyta till sig större företag.

– Det är en förtroendefråga om man ska överge ett fungerande system för något som är nytt och man inte känner till riktigt. De här stora bolagen är noggranna i sitt urval. Vi tror att det kan bli ringar på vattnet när de lägger sina volymer på oss, säger Eriksson och förklarar att Schenker för diskussioner med fler potentiella kunder.

Kommunen nöjd

Leif Bigsten, chef för infrastruktur och logistik i Falköpings kommun, är naturligtvis nöjd med beskedet.

– Det här visar att vi har en stabil pendel som fungerar på ett väldigt bra sätt. Det finns ett stort intresse från näringslivet och det gör pendeln långsiktigt stark, säger Bigsten.

Den nya terminalen invigs 10 juni. Förhoppningen är att den ska kunna börja användas i slutet av maj. Totalt är området 28 000 kvadratmeter stort.

Tågen kommer att backas in på terminalen och lossas och lastas på tre timmar.

– Det går att köra in en ett heltåg som är 630 meter långt. Terminalen är utbyggbar med ytterligare ett par spår, men det blir knappast aktuellt förrän efter min pensionering, säger Bigsten

Aktuellt

Se alla nyheter

Skaraborg Logistic Center | Falköpings kommun, 52 181 Falköping | leif.bigsten@falkoping.se